Balık avlama, yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da oldukça tercih edilen bir işlemdir. Kış mevsiminde oldukça bereketli olan denizlerde balık tutmak, hem denizcilikle uğraşan birçok kişi için vazgeçilmez bir faaliyettir. Bu nedenle soğuk hava koşulları ve denizin dalga gücü, kış ayında balık tutmayı değerli hale getirmektedir. Sizde kış aylarında balık tutmanın zevkini tatmak istiyorsunuz fakat nasıl tutacağınızı, hangi teknikleri ve malzemeleri kullanacağınızı bilmiyorsanız, bu içeriğimiz tamda size göre “Kış Ayında Hangi Balık Avlanır” adlı içeriğimizi okuyarak, kışın balık tutmanın püf noktaları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Hepinize keyifli okumalar dileriz.
Kışın Balık Avlanır Mı?
“Kış aylarında balık avlanır mı?” sorusu oldukça merak edilen bir sorudur. Bu konuda cevabımız kesin ve net olarak evettir. Çünkü kış aylarında su sıcaklığı düştüğü için bazı balık türleri daha aktif hale gelebilir. Bu durumda balık çeşitliliğin fazlalaşmasına neden olmaktadır. Böylelikle tutacağınız balık çeşitliliği de buna paralel olarak artmaktadır. Aynı zamanda kış mevsiminde balık avlamak, profesyonel yada amatör balıkçıların denizcilik bilgilerini geliştirerek, zorlu koşullara karşı dayanıklılıklarını artırma fırsatı vermektedir. Bahsi geçen tüm bu nedenler dolayısıyla, kışın balık tutulması mümkündür.
Kış Ayında Hangi Balıklar Avlanır?
Kış ayında tutulan balık türleri genel olarak soğuk suya ve düşen su sıcaklıklarına daha iyi uyum sağlayan balık türlerinden meydana gelmektedir. Bu nedenden dolayı kışın da diğer aylarda olduğu gibi tutulabilecek birçok balık türleri bulunmaktadır. Bunların başında aynalı Sazan, Turna balığı, Kefal, Orfoz, Mezgit balıklar gelmektedir. Kış mevsiminde tutulan diğer balık türlerini ve kışın hangi ayda daha çok tutulduğunu yakından tanımak gerekirse;
🎣Kışın Tutulan Balıklar
|
Kışın Tutulduğu Aylar
|
🐟Hamsi
|
Aralık
|
🐟Lüfer
|
Ocak
|
🐟Çinekop
|
Şubat
|
🐟Mezgit
|
Ocak
|
🐟Tekir
|
Şubat
|
🐟Uskumru
|
Şubat
|
🐟Palamut
|
Şubat
|
🐟İstavrit
|
Ocak
|
🐟Kefal
|
Ocak
|
🐟Sazan
|
Aralık
|
🐟Turna
|
Aralık
|
🐟Kalkan
|
Şubat
|
Kışın Hangi Bölgede Hangi Balık Avlanır?
Kış mevsimi ülkemizde balığın oldukça bol olduğu ülkemizde, tutulan bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Bu durum denizlerin tatlı veya tuzlu olmasından dolayı değişiklik göstermektedir. Bu nedenden dolayı mutlaka balık tutacağınız bölgede hangi balığın yoğun olarak tutulduğunu tam olarak bilmeden, balık tutmamanızı öneririz. Çünkü boşuna zaman kaybı yaşamış olursunuz. Aşağıda sizin için kış mevsiminde hangi bölgede, hangi balığın daha yoğun olarak tutulduğunu sizler için paylaştık. Detaylı inceleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.
Marmara Denizi'nde Kışın Hangi Balık Tutulur?
Marmara denizi balıkçılık açısından oldukça cömert bir bölgedir diyebiliriz. Yapısı itibariyle, Karadeniz'den gelen tatlı su ve Ege Denizi'nden gelen daha tuzlu suyun karıştığı bir kesişim noktasıdır. Bu nedenden dolayı da balık tutma konusunda çok verimli denizlere sahiptir. Fazlasıyla bereketli olan marmara denizinde kış mevsiminde genel olarak,
- Çipura
- Levrek
- Sazan
- İskorpit
- Uskumru
- İstavrit tutulabilir.
Karadeniz’de Kışın Hangi Balık Tutulur?
Türkiye’nin incisi olarak da bilinen Karadeniz, balıkçılığın anavatanıdır da diyebiliriz. Birçok balık çeşidi yönünden zengin olan Karadeniz, yapısında birbirinden farklı özelliklere sahip pekçok balığı barındırmaktadır. Özellikle profesyonel balıkçıların sıkça uğrak yer olan, Karadeniz su yapısının tatlı olması nedeniyle balıkları kendine çekmektedir. Bu bölgede kış ayında tutulan balıklar genel anlamda şunlardır;
- Lüfer
- Kalkan
- Torik
- Mırmır
- Hams
- İskorpit
Ege’de Kışın Hangi Balık Tutulur?
Tatil açısından iyi bir seçenek olan ege denizi, balık çeşitliliği açısından da fazlasıyla zengindir. Balıkçıların karadenizden sonra uğrak yerlerinin başında gelen Ege bölgesi, tuzluluk açısından suları orta tuzluluk derecesine sahiptir. Bu nedenden dolayı da balık popülasyonunda hızlı bir artış söz konusudur. Böylesi çeşitliliğe sahip olan Ege bölgesinde tutulan balıklar şu şekildedir;
- Karagöz
- Sardalya
- Torik
- Sinarit
- Kaya Levreği
- Sarpa
Akdeniz’de Kışın Hangi Balık Tutulur?
Türkiye’nin serin ve mavi sularına sahip olan Akdeniz, tatilcilerin olduğu kadar profesyonel ve amatör balıkçıların da gözdesi haline gelmiştir. Oldukça sığ ve derin sulara sahip olan Akdeniz’de pek çok balık popülasyonu bulunmaktadır. Bu balık popülasyonun çok olmasının en önemli nedeni Akdenizdeki tuzluluk oranıdır. Çünkü Akdenizin suları genel itibariyle orta tuzluluk seviyesindedir. Bu orta tuzluluk seviyesine sahip denizde;
- Kefal
- Mezgit
- Sinarit
- Pisi Balığı
- Sardalya
- İskortio kolaylıkla avlanabilmektedir.
Şehirlere Göre Kışın Hangi Balık Avlanır?
Türkiye’nin her yerinde kışın balık tutulmaktadır. Fakat tutulan balık türleri şehirden şehire değişiklik göstermektedir. Bunun temel nedeni denizlerin tuzluluk oranı ve denizlerdeki akıntı seviyesi olarak değerlendirilebilir. Çünkü balık türleri akıntı ve tuzluluk oranına göre paralellik gösterebilmektedir. Gelin hep beraber şehirlere göre yakalayabileceğiniz balık türlerini gözden geçirelim.
İstanbul'da Kışın Hangi Balık Tutulur?
Oldukça kalabalık ve zengin bir şehir olan İstanbul, balık yönünden de çokça zengindir. Tatlı ve tuzlu balıkçılığının yaygın olarak yapıldığı bu şehirde, kış mevsiminde genel olarak; Uskumru, Levrek az da olsa Hamsi, Torik ve Kalkan balığı çokça tutulmaktadır. Bu sebepten dolayı eğer İstanbul’da balık tutacaksanız, balık yönünden zengin bir şehirde olduğunuzu söyleyebiliriz.
Antalya’da Kışın Hangi Balık Tutulur?
Yaz mevsiminde turizm açısından zengin olan Antalya, kışında balık yönünden zengindir diyebiliriz. Masmavi ve temiz denizlere sahip olan Antalya’da balıkçılık her ne kadar olsa da yeni yeni gelişmeye başlayan fakat hızla gelişen bir şehirdir. Böylesi nadide olan şehirde; Barbunya, Kefal, İstavrit, Mezgit, Hamsi bolca yakalanabilir. Bunun yanı sıra, Çipura Sinarit ve İskorpitte avlanabilir.
Çanakkale’de Kışın Hangi Balık Tutulur?
Tarihi yönden zengin olan Çanakkale, doğal ve tarihi güzelliğinin yanı sıra balıkçılık alanında da kendini ispatlamış bir şehirdir. Özellikle amatör ve profesyonel balıkçıların son zamanlarda kışın uğradığı Çanakkale’de pek çok değişik balık türü avlanabilmektedir. Bunların başında, Kalkan, Mezgit, Barbunya ve Sazan gelmektedir. Saymış olduğumuz bu balıkları doğru ekipman ve teknikle rahatlıkla yakalayabilirsiniz.
İzmir’de Kışın Hangi Balık Tutulur?
Yabancı ve yerli turistler için cazibe noktası haline gelen İzmir, doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla adından sıkça söz ettirmektedir. Balıkçılık alanında da hatırı sayılır bir yere sahiptir. Bu nedenden dolayı İzmirde iseniz bir sürü balık avlamanız mümkündür. Avlayabileceğiniz balıkların başında şüphesiz; Sarpa, Sinarit, Çipura ve Kefal gibi birbirinden lezzetli balıkları yakalayabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey doğru ekipmanla, doğru tekniği kullanabilmektedir.
Kış Ayında Kıyıdan Hangi Balık Tutulur?
Kış ayları, denizlerin ve okyanusların sularının soğuduğu ve birçok balığın göç ettiği veya beslenme alışkanlıklarının değiştiği bir dönemdir. Bu sebepten dolayı göç esnasında kıyıdan pekçok balık sürüsü geçmektedir. Bu anı değerlendirebilmek adına kıyı balıkçılığı iyi bir seçenek olacaktır. Bahsi geçen bu balıkçılık türünde birçok balığı aynı anda yakalamanız mümkündür. Bu nedenden dolayı Kıyıdan balık tutma, hem deniz tutkunları hem de yerel balıkçılar için keyifli bir andır. Kış mevsimi kıyıdan balık tutmak istiyorsanız; Kalkan, Mezgit, Levrek, İskorpit gibi balık türlerini rahatlıkla tutabilirsiniz.
Kışın Tatlı Suda Hangi Balık Tutulur?
Kış mevsimi, tatlı su göllerinin ve akarsuların su sıcaklıklarının düşüşte olduğu bir dönemdir. Bu yüzden dolayı da kış mevsiminde balık avcılığı farklı bir boyut kazanmaktadır. Kışın tatlı suda balık avı yapmak, birçok balıkçının vazgeçilmez hobisi haline gelmiştir. Bu nedenle kışın profesyonel balıkçılar başta olmak üzere amatör balıkçılarda, kışın tatlı suda kolaylıkla balık avlayabilirler. Örneğin; Gümüş balığı, Tatlısu Turna, Tatlısu Levreği, Tatlısu Alabalığı bu balıkların başında gelmektedir. Bahsi geçen bu balıkları doğru ekipman ve tekniklerle yakalayabilmeniz oldukça kolaydır.
Kış Ayında Tuzlu Suda Hangi Balık Tutulur?
Kış ayı tatlı su balıkçılığında olduğu gibi tuzlu su balıkçılığında da çeşit çeşit balıklar yakalanabilmektedir. Özellikle denizin derinliklerine doğru göç eden bazı balık türleri, kışın sığ bölgelerden uzaklaşabilirler. Bununla birlikte, bazı balık türleri, soğuk su sıcaklıklarına dayanıklıdır ve kış aylarında tuzlu suda avlanabilir. Hal böyle olunca kışın tuzlu suda Orfoz,
Barbunya, Sarpa, Müren,Mırmır, Zargana gibi balıkları yakalayabilirsiniz.
Kış Ayında Balık Tutma Teknikleri Nelerdir?
Kışın balık tutarken her noktaya dikkat edildiği gibi, balık tutma tekniklerine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü soğuk su koşulları, balıkların davranışlarını değiştirir ve bu nedenle kış aylarında balık tutma teknikleri ,diğer mevsimlere göre farklılık gösterebilir. Bu noktada aşağıda belirttiğimiz teknikleri kullanmanız, balık tutmanızı oldukça kolaylaştıracaktır. Böylelikle balık tutarken ki yaşanan zaman kaybını ortadan kaldırabilirsiniz. Bahsi geçen balık avlama teknikleri şunlardır;
- Derinlik Jigging (Derinlikle Jigging): Kışın Derin su balıklarını hedeflemek için ağırlıklı takımlar ve yavaş dalgalanan suni yemler kullanarak, rahatlıkla tercih edebileceğiniz bir tekniktir.
- Trolling: Kış ayında tekneyle yavaşça hareket ederek, çeşitli yemlerle beraber balıkları kolaylıkla oltaya çekmeyi amaçlayan bir teknik. Çok basittir bu nedenle kışın çok fazla tercih edilen bir tekniktir.
- Kayalık Balıkçılığı (Rock Fishing): Yoğunlukla Kayalık bölgelerde tercih edilen bir tekniktir. Bu teknikte çoğunlukla kışın Levrek gibi balıkların hedeflenmektedir. Bu nedenle levrek gibi balıkları rahatça tercih edebilirsiniz.
- Derin Deniz Balıkçılığı (Deep Sea Fishing): Büyük ve derin sularda büyük balıkların yakalanması için kullanılan teknik. Derin deniz balıkçılığı tekniğinde eğer büyük balıkları yakalamak istiyorsanız bahsi geçen bu tekniği kesinlikle tercih etmenizi öneririz.
- Yüzey Jigging: Kışın su yüzeyindeki balıkları hedeflemek için kullanılan yüzey jigging tekniği, balıkların hızlı bir şekilde yakalanması sağlamaktadır. Hızlı ve yavaş olarak ikiye ayrılan bu yöntemde tercihe göre seçimde bulunulabilir.
Peki Kışın Hangi Balıkçılık Malzemelerini Tercih Etmeliyim?
Kış aylarında kullanılan tekniğin yanı sıra kullanılan malzemeninde büyük önemi vardır. Bu sebepten dolayı kış ayı için özel balıkçılık ekipmanı tercih etmeniz, balıkları avlamanız açısından sizlere büyük kolaylık sağlamaktadır. Aşağıda sizlere sıraladığımız balık malzemeleri önerileriyle kısa sürede istediğiniz balığı avlayabiliceksiniz.
Kış ayında balık avlayacaksanız, olta seçiminde kesinlikle hafif ve daha ince yapılı oltalardan yana olmalıdır. Böylece balığı daha hızlı bir şekilde tutabilirsiniz. Tabii bunun yanı sıra kullanacağınız tekniği de dikkate almalısınız. Örneğin; lrf tekniği kullanacaksanız, mutlaka rf oltalarnın en hafifi ve ince olanını seçmelisiniz. Örneğin
Kış ayında yem seçimi yaparken, yavaş hareket eden veya duran yemler tercih edilmelidir. Bunun sebebi, kış mevsiminde balıklar daha az hareket ederler ve bu durumda onların aktifliğini düşürür. Bunun için en iyi seçenek şüphesiz jig yemleridir. Jig yemlerini kullanarak, yavaş hareket eden balıkları saniyeler içinde yakalayabilirsiniz.
Siz kışın balık tutma zevkini ayrıcalıklı bir şekilde yaşamak ve doğru ekipmanlara sahip olmak istiyorsanız. Turanlar Oudoor’un birbirinden kaliteli balık avı malzemelerine, uygun fiyatlara ve hızlı kargo ayrıcalığıyla sahip olabilirsiniz. Böylelikle kışın dilediğiniz balığı zorluk çekmeden yakalayabilirsiniz.